Hoe lang kan je water bewaren?
In Nederland zijn we gewend dat er altijd schoon drinkwater uit de kraan komt. Maar wat als dat ineens niet zo is? Bij een stroomstoring, overstroming of ander noodgeval kan de watervoorziening stilvallen. Dan is het handig als je een voorraad water hebt, of er voor zorgt dat je aan drinkwater kan komen. Maar hoe lang blijft water eigenlijk goed? En hoe zorg je ervoor dat je veilig drinkwater hebt als je langere tijd zonder stromende water komt te zitten? In deze blog vertellen we je alles over het bewaren van kraanwater, het verschil met flessenwater en hoe je water veilig kunt desinfecteren of filteren.
Hoe lang blijft kraanwater goed?
In Nederland is kraanwater van topkwaliteit en wordt het continu gecontroleerd op bacteriën en verontreinigingen. Maar zodra je het opslaat, kunnen licht, lucht en temperatuur invloed hebben op de houdbaarheid. Hoe lang je kraanwater kunt bewaren, hangt af van de opslagmethode:
Opslagadvies voor kraanwater:
- Koelkast (3-7 dagen): De beste manier om versheid te behouden. Bewaar het in een goed afgesloten fles of kan.
- Ongekoeld (max. 3 dagen): Donker en koel bewaren helpt, maar zonder koeling gaat de kwaliteit sneller achteruit.
- Vriezer (tot 1 jaar): Water invriezen kan een slimme oplossing zijn. Let wel op dat water uitzet bij bevriezing, dus vul flessen niet tot de rand.
Wil je kraanwater langer bewaren? Gebruik dan een jerrycans of watercontainer. Zorg dat ze goed schoon en ontsmet zijn voordat je ze vult, anders krijg je sneller bacteriegroei. En onthoud: water uit een geopende fles of kan moet je behandelen alsof het kraanwater is en niet te lang laten staan.
Bij langdurige noodsituaties zal de overheid in sommige gevallen ook ophaalpunten voor drinkwater in gaan richten. Zorg er daarom voor dat je een jerrycan in huis hebt om dit water op te halen. Hoe je water in een jerrycan langer op slaat lees je verderop in dit artikel.

Hoe lang kan je flessenwater bewaren?
Flessenwater heeft een houdbaarheidsdatum, maar laten we eerlijk zijn: water bederft niet zoals melk of vlees. Die datum is vooral wettelijk verplicht. Zolang de fles dicht is en op de juiste manier wordt opgeslagen, blijft het water veilig om te drinken. Dit komt doordat flessenwater vaak onder steriele omstandigheden wordt verpakt en geen suikers bevat waar bacteriën en schimmels op kunnen groeien.
Houdbaarheid van flessenwater:
- Officiële houdbaarheid: Meestal 1-2 jaar, afhankelijk van de fabrikant.
- Werkelijke houdbaarheid: Veel langer, zolang de verpakking intact is.
- Beste opslag: Bewaar flessenwater op een koele, donkere plek en vermijd direct zonlicht en hitte. Warmte kan de plastic fles aantasten, wat de smaak beïnvloedt.
We hoeven er natuurlijk geen sport van te maken om te kijken hoe lang je een fles water kan bewaren. Ons advies zou zijn om na 2 jaar de flessen water te vervangen voor nieuwe, de oude kan je natuurlijk gewoon opdrinken. Zo verspil je niets en houd je toch je voorraad op peil!
Voor flessen water geldt: Als de dop en verpakking van de fles nog intact is, is het water veilig om te drinken, zelfs na de houdbaarheidsdatum. Water is in principe onbeperkt houdbaar en de THT-datum is voornamelijk toegevoegd omdat producenten hier toe verplicht zijn. Ruik en kijk goed naar het water als je dit wilt gebruiken na de houdbaarheidsdatum. Heb je de dop eenmaal geopend, bewaar en behandel het water dan zoals kraanwater.
Hoe kan je een waterdesinfectiemiddel of een waterfilter gebruiken om water te ontsmetten?
Soms moet je water uit een onbekende bron drinken, bijvoorbeeld uit een rivier of meer. Dan is het belangrijk om bacteriën, virussen en andere verontreinigingen te verwijderen. Dit kan op verschillende manieren:
- Waterdesinfectiemiddelen
- Waterzuiveringstabletten, zoals Aquatabs, doden vrijwel alle (>99,99%) van de bacteriën, parasieten én virussen. Handig voor veel situaties, zoals op vakantie maar ook tijdens noodgevallen.
- Nadeel: kan de smaak beïnvloeden. Maar ja, liever een beetje chloorsmaak dan een dat je ziek wordt toch?
- Waterfilters
- Actieve koolfilters verbeteren de smaak en verwijderen chemicaliën. (Handig dus om te combineren met Aquatabs!)
- Microvezelfilters, zoals de Care Plus Water Filter EVO, filteren bacteriën, vuil, en microplastics uit het water.
- Filters zijn ideaal voor noodsituaties en reizen. Je kan ze langdurig gebruiken en zijn heel effectief, maar de meesten verwijderen geen virussen uit het water.
- Koken
- Water minstens 1 minuut koken doodt vrijwel alle ziekteverwekkers. Op grotere hoogte (boven 2000 meter) langer koken.
Voor extra zekerheid kun je een combinatie van methoden gebruiken, zoals eerst desinfecteren met waterzuiveringstabletten en daarna een waterfilter gebruiken. Lees vooral verder!

Hoe kan je waterdesinfectiemiddelen en een waterfilter combineren?
In sommige gevallen is het nuttig om zowel waterdesinfectiemiddelen als een waterfilter te gebruiken. Een waterfilter verwijdert deeltjes zoals vuil en microplastics en de meeste bacteriën, terwijl waterdesinfectiemiddelen ook virussen kunnen doden die meestal niet door het filter worden verwijderd. Door de twee middelen te combineren weet je altijd zeker dat je schoon drinkwater hebt!
Tip: gebruik eerste de waterzuiveringstabletten en daarna pas het waterfilter. Het waterfilter filtert namelijk ook de vervelende smaak uit het water! Als je dit andersom doet is het toch net wat minder lekker ;)

Zorg voor veilig drinkwater
Of je nu water opslaat voor een paar dagen of een noodvoorraad wilt aanleggen, het is slim om voorbereid te zijn. Kraanwater kun je kort bewaren, flessenwater blijft langer goed en met waterfilters of desinfectiemiddelen kun je veilig drinkwater maken als je zonder zit.
Bij Rampready hebben we alles om je water veilig en drinkbaar te houden: van waterfilters tot desinfectietabletten en jerrycans. Check ons assortiment en zorg dat je altijd voorbereid bent! Want zonder water houd je het écht niet lang vol.
Bronnen:
Voedingscentrum.nl
Careplus.nl
Waterbedrijf Groningen
Quest
Radar