Wat zit er in een noodpakket? Bereid je voor op het onverwachte

Een noodpakket klinkt misschien als iets voor doorgewinterde doomsday-preppers. Maar dit is helemaal niet zo! Eigenlijk is het gewoon slim om voorbereid te zijn. Stel je voor: een grote stroomstoring plaats, er is sprake van extreem weer of een cyberaanval waardoor je niet kunt pinnen. Op zo’n moment is het fijn als je niet last-minute nog op zoek moet naar water, batterijen, een werkende zaklamp en dat je nog wat geld in huis hebt.

Je hoeft echt niet uit te gaan van het allerergste, maar een paar basisvoorzieningen kunnen een groot verschil maken. Niemand zit te wachten op een ijskoud huis zonder stroom of een lege telefoon als je net wilt checken wat er aan de hand is. Met een goed samengesteld noodpakket zorg je ervoor dat je in ieder geval 72 uur zelfredzaam bent – precies wat de Nederlandse overheid aanraadt met de Denk Vooruit-campagne.

In dit artikel leggen we uit wat een noodpakket is, waarom het handig is en hoe je een noodpakket samenstelt.

Wat is een noodpakket?

Een noodpakket is een verzameling spullen waarmee je jezelf en je gezin een tijdje kunt redden als er iets onverwachts gebeurt. Denk aan water, eten, EHBO-spullen, een zaklamp, een noodradio en andere basisbenodigdheden. Het idee is simpel: je hoeft niet meteen naar de winkel te rennen of afhankelijk te zijn van hulp, omdat je al een voorraadje klaar hebt liggen.


Waarom heb je een noodpakket nodig?

Noodsituaties kunnen iedereen overkomen, en vaak komen ze onverwacht. Denk aan extreme weersomstandigheden, zoals een storm of een overstroming, maar ook aan technische problemen, zoals een grote stroomuitval. Met een noodpakket ben je beter voorbereid op deze situaties en voorkom je onnodige stress en ongemak. Omdat je jezelf met een noodpakket al voorbereid hebt op dergelijke omstandigheden hoef je de belangrijke producten niet in huis te halen als het eigenlijk al te laat is.

 

Wanneer heb je een noodpakket nodig?

Er is natuurlijk niet één enkele situatie te bedenken waarin een noodpakket te gebruiken is. Een noodpakket, of onderdelen daarvan, kan je in heel veel verschillende situaties gebruiken. Noodsituaties komen vaak onverwacht. Hier zijn een paar situaties waarin een noodpakket goed van pas kan komen:

  • Stroomuitval: Stroomstoringen kunnen van alles platleggen: je verwarming, verlichting, internet en zelfs drinkwater uit de kraan kan een probleem worden. Met een noodpakket heb je een zaklamp, batterijen, noodradio en eventueel een powerbank om toch bereikbaar te blijven.
  • Extreem weer: Sneeuw, ijzel of storm? Soms kan het zo zijn dat je dagenlang binnen moet zitten omdat het niet veilig is om je huis te verlaten. En hoewel langdurige droogte in Nederland minder vaak voorkomt, kan het in de toekomst een probleem worden. Een voorraad water en eten is dan geen overbodige luxe. In een periode van droogte kan het namelijk zo zijn dat er een tekort aan (schoon drink)water is. 
  • (Natuur)rampen: Bij een overstroming, storm of (bos)brand kan het zijn dat je je huis moet verlaten of dat je juist lang in je huis moet blijven. In een noodpakket zitten allerlei items die je kunnen helpen om te voorzien in jouw basisbehoeften en waardoor je op de hoogte blijft van wat er gebeurt in de buitenwereld. 
  • Cyberaanvallen: Als een cyberaanval het betalingsverkeer platlegt of een netbeheerder treft, kan het zomaar gebeuren dat je niet kunt pinnen of dat de stroom wegvalt. Met wat contant geld en basisvoorzieningen ben je minder afhankelijk. Het kan zomaar voorkomen dat iets niet meer werkt, wat je anders als vanzelfsprekend beschouwd. 
  • Andere soorten crises: Denk aan een pandemie, een aanslag of een andere grote verstoring. De kans is klein, maar als het gebeurt, is het handig als je al voorbereid bent en je jezelf een tijdje kan redden.

We noemen hier een aantal voorbeelden, die soms ook deels kunnen overlappen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lange, koude periode in combinatie met een hoge energievraag: hierdoor kan de stroom uitvallen. Een lange droge periode kan hand in hand gaan met bosbranden. Er zijn voldoende scenario's te bedenken, het is daarom belangrijk om op een brede manier voorbereid te zijn door een noodpakket samen te stellen. Het doel is natuurlijk dat jij jezelf een tijdje kan redden!

 

Hoe kan je een noodpakket zelf samenstellen?

Een noodpakket kun je op twee manieren regelen: je koopt een kant-en-klaar noodpakket, of je stelt er zelf een samen. Beide opties hebben zo hun voordelen. Een compleet noodpakket bespaart tijd en zorgt ervoor dat je direct goed voorbereid bent, zonder dat je zelf hoeft uit te zoeken welke spullen essentieel zijn. Wil je zelf bepalen wat er in zit en het pakket afstemmen op jouw persoonlijke situatie? Dan is het handig om te starten met een checklist.

Wil je snel voorbereid zijn? Bekijk dan onze kant-en-klare noodpakketten en kies een pakket dat bij jouw situatie past.


Zelf een noodpakket samenstellen

Wanneer je zelf een noodpakket wilt samenstellen, is het belangrijk om rekening te houden met de basisbehoeften: water, voedsel, medische zorg, verlichting, communicatie en hygiëne. Wat je precies nodig hebt, hangt af van hoe jouw huishouden er uit ziet, jouw woonomgeving en de situaties waarvoor je je wilt voorbereiden. Lees daarover ook onze blog over hoe je een noodpakket samenstelt.  Download onze GRATIS CHECKLIST onderaan deze pagina om niets over het hoofd te zien.

Enkele essentiële items om niet te vergeten:

  • Water: Schoon drinkwater is cruciaal in noodsituaties. Zorg voor een voorraad flessenwater, maar ook voor een back-up zoals Aquatabs of een waterfilter, zodat je zelfs water uit alternatieve bronnen veilig kunt maken.
  • EHBO en medicijnen: Een goed gevulde EHBO-set helpt je bij kleine verwondingen en de wat grotere ongevallen. Gebruik je medicijnen? Zorg dan voor een extra voorraad.
  • Verlichting: Als de stroom uitvalt, is het handig om een betrouwbare zaklamp of hoofdlamp te hebben, bij voorkeur op batterijen of op zonne-energie. Extra batterijen zijn een must!
  • Informatie en communicatie: Bij een storing van telefoon- en internetverbindingen is een noodradio onmisbaar om nieuws en instructies van de hulpdiensten. Kies een model dat niet afhankelijk is van het stroomnet, bijvoorbeeld met batterijen of een dynamo-aandrijving.
  • Warmte en hygiëne: Denk aan dekens, warme kleding en hygiëneproducten zoals vochtige doekjes en desinfecterende gel.

 

Noodpakket Denk Vooruit met powerbank, zaklamp, ehbo-set, radio, gasbrander, jerrycan, lamp, hooflamp, kaarsen, toiletpapier en nog veel meer - Rampready

 

Voor hoeveel dagen moet het noodpakket zijn?

De overheid adviseert om een noodpakket te hebben waarmee je minimaal 72 uur zelfstandig kunt blijven. Bij grote rampen kan het namelijk even duren voordat jij geholpen kan worden. Bij Rampready volgen we het advies van de Denk Vooruit-campagne en helpen we je graag bij een goede voorbereiding.

 

Waarom is het samenstellen van een noodpakket slim?

Het samenstellen van een noodpakket is geen overbodige luxe, maar een verstandige investering in je eigen veiligheid en die van jouw gezin. Door je voor te bereiden op onverwachte situaties, voorkom je stress en maak je het jezelf makkelijker om de situatie te doorstaan. Een noodpakket samenstellen is geen paniekreactie! Het is ook zeker niet zo dat je denkt dat de wereld gaat eindigen als jij bezig bent met het samenstellen van een noodpakket. Het gaat erom dat je jezelf een gevoel van veiligheid geeft, dat je weet dat je belangrijke items in huis hebt en dat je weet wat je moet doen in geval van nood.

 

Denk Vooruit

De Nederlandse overheid heeft de campagne Denk Vooruit opgezet om mensen bewust te maken van het belang van voorbereiding op noodsituaties. Op de website van Denk Vooruit vind je meer informatie over het samenstellen van een noodpakket en andere voorbereidingsmaatregelen. Neem eens een kijkje op de website van Denk Vooruit: https://www.denkvooruit.nl/

 

Bronnen:
Denkvooruit.nl
Rijksoverheid
Rode Kruis Nederland
Veiligheidsregio Gelderland Zuid

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.