Hoe stel je zelf een noodpakket samen?
De Denk Vooruit campagne
Als er iets gebeurt – een storm, extreme neerslag, een cyberaanval, een stroomstoring of een andere noodsituatie – dan wil je niet met lege handen staan. Daarom heeft de Nederlandse overheid de Denk Vooruit-campagne gelanceerd. Het doel? Zorgen dat jij en je gezin de eerste 72 uur na een ramp zelfstandig kunnen overbruggen. Een goede voorbereiding, door middel van een noodpakket, is daarbij cruciaal. In dit artikel ontdek je wat een goed noodpakket bevat en hoe je er zelf een samenstelt.
Wat zit er in een noodpakket volgens de Denk Vooruit campagne?
Volgens de Denk Vooruit campagne van de Nederlandse overheid is het essentieel om een goed gevuld noodpakket in huis te hebben. Dat is makkelijk gezegd, maar wat moet er nu precies in een noodpakket zitten? Wij hebben daarom een checklist gemaakt voor het samenstellen van een noodpakket. Dit zal je helpen om niets te vergeten. Je downloadt deze checklist gemakkelijk onderaan deze pagina, zodat jij jezelf goed kunt voorbereiden en geen belangrijke spullen vergeet.

Basisbenodigdheden voor een noodpakket
Het belangrijkste doel van een noodpakket is dat jij en jouw gezin zich de eerste 72 uur in een noodsituatie zelf kunnen redden. De items in je noodpakket moeten ervoor zorgen dat je alles wat je in de basis nodig hebt in huis hebt. Denk hierbij aan eten, drinken, verlichting, communicatie en eerste hulp.
-
Water en Voedsel
Water is prioriteit nummer één. Zorg voor minimaal 3 liter per persoon per dag. Bewaar het in flessen of een waterzak die goed afsluitbaar is. In ons blog over hoe lang je water kunt bewaren, lees je hier meer over!
Hoe zit het met voedsel? Dit vinden wij iets dat erg persoonlijk is. Vaak heb je overigens al best wel wat in huis! Kies houdbare producten zoals groenteconserven, rijst, pasta of gevriesdroogde maaltijden. Die laatste blijven jarenlang goed én nemen weinig ruimte in maar zijn vaak niet zo heel smakelijk. Wat je kiest, hangt af van je voorkeuren – niemand zit te wachten op eten dat je eigenlijk niet lust, zelfs niet in een noodsituatie. -
Verlichting
Bij een stroomstoring wil je niet in het donker zitten. Een zaklamp met extra batterijen is onmisbaar. Je kunt ook kiezen voor een zaklamp op zonne-energie of een zaklamp met dynamo (scheelt weer batterijen inslaan). Hoofdlampen zijn handig als je je handen vrij wilt houden en een oplaadbaar campinglampje zorgt dat je ook verlichting op tafel hebt. Ook erg belangrijk: een paar kaarsen (en een aansteker of lucifers) – let wel op dat je ze veilig gebruikt.
-
Radio
Er zijn best wel veel scenario’s denkbaar waarbij je geen beschikking meer hebt over een televisie, mobiele telefonie en internet. Het meest voor de hand liggende voorbeeld hiervan is langdurige stroomuitval. Hoewel we er erg aan gehecht zijn, kunnen we best een tijdje zonder internet. Maar in een noodsituatie is het wel belangrijk dat je het nieuws kunt blijven volgen via een calamiteitenzender. De overheid zal zo belangrijke informatie met je willen delen. Een radio of een noodradio is daarom dus erg belangrijk. Noodradio’s zijn er in vele vormen, lees hiervoor vooral onze blog over waar je op moet letten als je een noodradio wilt kopen.
-
Een EHBO-set en Medicijnen
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een EHBO-set met pleisters, verband en desinfectiemiddel is daarom essentieel. We schreven al eens een artikel over wat er in een goede EHBO-kit zit. Heb je medicijnen nodig? Zorg dan voor een extra voorraad. Denk ook aan hygiëneproducten zoals natte doekjes, wc-papier, een tandenborstel met tandpasta en desinfecterende gel – je weet nooit hoe lang je zonder stromend water zit en je wilt wel voor jezelf zorgen, toch? Verder is een deken is ook erg handig om warm te blijven, bijvoorbeeld als de verwarming het even niet doet. Jouw eigen gezondheid én hygiëne is van groot belang in een noodsituatie.
-
Overige zaken
Met de eerder benoemde items ben je al een heel eind, maar nog niet helemaal compleet. In elk geval niet als je de Denk Vooruit campagne volgt. Een aantal andere dingen is nog erg belangrijk om in huis te hebben. Denk hierbij aan zaken als een powerbank om je mobiele telefoon mee op te laden. Een fluitje kan heel handig zijn in het geval je de aandacht van hulpdiensten of die van iemand anders wilt trekken. Het is verstandig om contant geld in huis te hebben voor als het betalingsverkeer even niet werkt. Een kopie van jouw identiteitsbewijs, een lijst met belangrijke telefoonnummers en reservesleutels kunnen ook een handige toevoeging zijn. Tot slot is het handig om altijd wat gereedschap bij de hand te hebben. Jouw volledige gereedschapskist is wat veel van het goede; het kan ook compact! Zorg daarom dat je een goede multitool in de buurt hebt. Hier kan je heel veel mee én het past gewoon in je zak!
Wil je echt niets vergeten? Onderaan deze pagina download je makkelijk onze GRATIS CHECKLIST waarmee je heel makkelijk jouw eigen noodpakket kan samenstellen, of controleert of jij alles in jouw noodpakket hebt zitten wat wordt geadviseerd door Denk Vooruit.

Hoe kan ik zelf een noodpakket samenstellen?
Het samenstellen van een noodpakket klinkt wellicht eenvoudig op deze manier. Je kunt natuurlijk alle producten los kopen, maar dit kost wel een hoop tijd. Bovendien vergeet je snel iets. Het is heel belangrijk dat je goed nadenkt over wat jij nodig hebt bij een noodsituatie, en dat gaat soms verder dan je denkt. Rampready biedt daarom kant-en-klare noodpakketten aan, zodat jij hier niet over na hoeft te denken en er geen tijd aan kwijt bent.
Wij hebben het werk al voor je gedaan. Bekijk onze kant en klare noodpakketten hier!
Wil je toch aan de slag om zelf jouw noodpakket samen te stellen? Heel goed! Dan wil je vast graag weten welke items je in je noodpakket voor een ramp of onvoorziene situatie stopt. Belangrijk daarbij is dat het goed moeten passen bij jouw situatie. Afhankelijk van jouw privé-situatie heb je misschien net iets anders nodig dan jouw buurman. Heb je bijvoorbeeld een baby, huisdieren of gezondheidsproblemen, dan moet je rekening houden met extra benodigdheden.
We willen je graag een aantal tips geven voor als jij zelf een noodpakket wilt samenstellen:
-
Bepaal de basisbehoeften
Gebruik de bovenstaande lijst of onze checklist om je basisbehoeften in kaart te brengen. Zorg ervoor dat je altijd minstens 3 liter water per persoon per dag hebt en voldoende voedsel voor ten minste 72 uur. Voeg daarnaast spullen toe voor warmte en bescherming. Het is raadzaam om onze checklist te volgen, die je onderaan dit bericht vindt. -
Gebruik een stevige en waterdichte verpakking
Het is essentieel dat je je noodpakket op een handige en goed bereikbare plek bewaart. Doe dit bijvoorbeeld in een plastic opbergbox, zodat jouw noodpakket beschermd is tegen water. Dit kun je zo gek maken als je zelf wilt natuurlijk: je kunt ook kiezen voor een volledig waterdichte kist. Bij Rampready zijn wij van mening dat een spatwaterdichte box in de meeste gevallen meer dan voldoende is. -
Controleer en onderhoud je noodpakket
Een noodpakket is niet iets wat je eenmalig samenstelt en daarna vergeet. Het is belangrijk om minstens elk half jaar de inhoud van je noodpakket te controleren en te zorgen dat alles nog houdbaar is. Vervang verouderde of beschadigde items en controleer ook de werking van de zaklamp, radio en batterijen. Heb je iets gebruikt uit jouw noodpakket, vul het dan aan. -
Pas je pakket aan je persoonlijke situatie aan
Denk niet alleen aan de basisbehoeften uit het eerste punt, maar kijk ook naar je persoonlijke situatie. Heb je medicijnen die je dagelijks nodig hebt? Zorg ervoor dat je voldoende hebt voor minimaal 72 uur. Heb je een baby of jonge kinderen? Dan is het handig om ook extra babyvoeding en luiers in te slaan. Vergeet ook je huisdieren niet! Zorg voor extra voedsel en drinkwater voor je viervoeters.
Waar moet je op letten bij het samenstellen van je eigen noodpakket?
Het samenstellen van een noodpakket is dus belangrijk en in de basis voor iedereen hetzelfde. Toch kan jouw persoonlijke situatie ervoor zorgen dat je net iets meer nodig hebt, of juist sommige zaken niet nodig hebt. Het maakt namelijk nogal een verschil of je een gezonde 25-jarige bent met een appartement in een grote stad, een 70+-er die wat slecht ter been is of dat je een gezin met een peuter en een baby hebt. Afhankelijk van jouw situatie is het dus belangrijk om te bekijken of je misschien iets extra’s nodig hebt in jouw noodpakket. Denk hierbij aan:
- Soort woning: Woon je bijvoorbeeld in een appartement op een hoge etage? Dan is de kans groot dat je bij stroomuitval ook geen stromend water meer hebt. Aan de andere kant koelt een appartement vaak wat minder snel af dan een grote woonboerderij die nog niet zo goed geïsoleerd is.
- Regio: Woon je in een gebied met overstromingsgevaar, dan loop je wat andere risico’s dan wanneer je in een hoger gelegen gebied woont. Sommige regio’s in Nederland zijn een risicogebied voor aardbevingen. De plek waar jij woont, is dus van invloed op welke risico’s je jezelf beter kunt voorbereiden.
- Gezondheid: Als je gezondheidsproblemen hebt of specifieke medicijnen nodig hebt, zorg dan voor een extra voorraad. Denk ook aan hulpmiddelen zoals een zuurstoffles of een bloeddrukmeter, afhankelijk van je situatie. Mocht je gebruik maken van anticonceptie, dan is het ook handig als je dit kunt blijven gebruiken.
- Gezinssamenstelling: Ook voor gezinnen met jonge kinderen, ouderen of mensen met een beperking, moet het noodpakket extra aandacht krijgen. Zorg voor babyvoeding, luiers, medicijnen en eventueel extra warmtebronnen zoals een deken voor oudere gezinsleden of kleine kinderen.
- Huisdieren: Jouw huisdier is ook onderdeel van het gezin. In het geval van een kat of een hond is het best wel overzichtelijk wat je extra op kunt slaan. Maar heb jij bijvoorbeeld vissen of reptielen in huis? Ook dan is het goed om erover na te denken wat jij kunt doen in noodsituaties.
Door de inhoud van je noodpakket af te stemmen op deze factoren, ben je nog beter voorbereid op een onverwachte situatie.

Waarom is het belangrijk om een noodpakket te hebben?
In dit artikel hebben we geprobeerd zo goed mogelijk antwoord te geven op de vraag "wat zit er in een noodpakket". Daarbij zijn we enigszins voorbij gegaan aan de vraag waarom het belangrijk is om een noodpakket te hebben, bij voorkeur een Denk Vooruit noodpakket. Hier schreven wij eerder al eens een blog over.
Rampen, stroomuitval, extreem weer en andere noodsituaties komen vaak onverwachts. Het is essentieel om voorbereid te zijn, zodat je niet in paniek hoeft te raken. Het samenstellen van een noodpakket voor jou en jouw gezin biedt een zekere mate van rust, wetende dat je goed uitgerust bent voor de eerste 72 uur. Daarnaast zorgt een noodpakket er niet alleen voor dat jij goed voorbereid bent: dit maakt ook dat je de kans hebt om anderen te helpen!
Begin vandaag nog met het samenstellen van je eigen noodpakket!
Het samenstellen van een noodpakket kun je prima zelf doen, maar je moet hierbij wel de juiste items kiezen. Begin vandaag nog met het verzamelen van de basisbenodigdheden en houd onze checklist voor het samenstellen van een noodpakket bij de hand. Als je hulp nodig hebt bij het kiezen van de juiste producten, neem dan gerust contact met ons op. Rampready biedt alles wat je nodig hebt om goed voorbereid te zijn op onverwachte situaties en daar hoort antwoord op een vraag ook bij.
Stel jouw ideale noodpakket samen met Rampready. Bekijk nu al onze producten!
Maatwerk nodig voor jouw noodpakket?
Heb jij interesse in een kant en klaar en compleet noodpakket, samengesteld door Rampready? Maar mis je misschien iets in onze pakketten, of heb je iets niet nodig? Geen probleem! Laat het ons weten en wij helpen je graag!
Klik hier voormaatwerk voor jouw situatie!
Bereid je voor, Denk Vooruit en wees klaar voor wat komen gaat!